Cyprus Theatre Organisation

Μαντώ Γιαννίκου

 

Σπουδές: Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (DSA), του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής Μοντέρνοι Καιροί.

Στο θέατρο έχει συμμετάσχει σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Νέου Κόσμου, της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, του Φεστιβάλ Αισχυλείων κ.λπ., σημαντικότερες εκ των οποίων είναι: «Ξύπνα Βασίλη» (Ντίνα, σκηνοθ. Άρης Μπινιάρης), «Οι τρεις Αδερφές» (Όλγα, σκηνοθ. Δημήτρης Ξανθόπουλος, «Ερωφίλη» (Χάρος, σκηνοθ. Μάξιμος Μουμούρης, «Belle Équipe» (σκηνοθ. Μάρθα Μπουζιούρη), «Mixdoor Project» (σκηνοθ. Mottus Terrae) κ.ά.

Στην τηλεόραση ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σοφίας Μπακάλη στη noir σειρά «Η Γέφυρα» (adaptation της σκανδιναβικής σειράς Bron/Broen), που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους «Στα βήματά της» (Λένα) σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κρατίδη, η οποία έλαβε το βραβείο Ειδικής Μνείας στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο και το βραβείο «Ανθρωπίνων Αξιών» στο 43ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας καθώς και στην ταινία μικρού μήκους «Ignudi» (Μαίρη) σε σκηνοθεσία Φίλιππου Παπάζογλου.

Ως χορεύτρια συνεργάστηκε με τη χορογράφο Λίλα Ζαφειροπούλου από το 2011 έως το 2015 και συμμετείχε σε παραστάσεις της στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορού Ελλήνων Χορογράφων (Θέάτρο Ροές, Ωδείο Αθηνών, Olvio κ.λπ.).

Από το 2015 έως και το 2022 υπήρξε συνεργάτης της θεατρικής ομάδας Grasshopper Youth και εργάστηκε ως συντονίστρια θεατρικών εργαστηρίων για εφήβους και σκηνοθέτρια παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στη Σχολή Μωραΐτη κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και την Εθνική Λυρική Σκηνή ως βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνη παραγωγής και έχει μεταφράσει το φιλοσοφικό δοκίμιο του Μιχαήλ Λίφσιτς «Η Φιλοσοφία της Τέχνης του Καρλ Μαρξ», το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Τόπος το 2018.

Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια υποκριτικής και κίνησης με τους Βασίλη Παπαβασιλείου, Ανδρέα Μανωλικάκ